Bestaat er zoiets als een goede houding?

In mijn vorige blog heb ik geschreven over de voordelen van een optimale houding, nl het voorkomen van klachten, betere ademhaling, betere uitstraling.

Maar wat is nu een “goede”houding en bestaat er dan ook een “verkeerde”houding?

In de praktijk zie ik geregeld mensen die zeggen dat hun houding niet goed is, eigenlijk is dat meestal dan gekoppeld aan klachten of opmerkingen van anderen. Vaak probeert men dan de rug te strekken door vooral de schouders naar achteren te trekken en de buikspieren aan te spannen. Het is niet geheel verwonderlijk dat dit vaak niet lukt, ja eventjes maar het wordt zeker geen automatisme.

Het is mijn mening dat een goede houding die houding is die optimaal werkt voor de persoon in kwestie, natuurlijk: als je net begint met je spieren te trainen om je rug rechtop te houden is dat vermoeiend en is in elkaar gezakt zitten veel fijner. Maar zoals bij alles, als je het telkens weer doet en je rug strekt wordt het steeds gemakkelijker om te doen. De kunst is dat je en dat misschien wel met mij samen in de praktijk, je houding verbetert op de manier die bij jou past!

En dan is ‘s avonds lekker onderuit op de bank zitten helemaal geen probleem (tenzij je natuurlijk je rug gaat voelen…. maar dan schuif je gewoon weer achterin de bank/stoel met je gehele rug tegen de leuning.

Deel dit artikel:

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *