Voet buiten bed om beter te kunnen slapen?

Krijg je de slaap niet te pakken? Steek dan eens een voet of hand buiten de dekens. Zo krijg je je lijf sneller op de ideale slaaptemperatuur!

De juiste lichaamstemperatuur is cruciaal voor een goede nachtrust, zo weten slaapwetenschappers. Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur namelijk eerst dalen. Je lichaam doet dit gelukkig uit zichzelf: vlak voordat je in slaap valt, neemt je lichaamstemperatuur af en tijdens je diepste slaap is die op z’n allerlaagst. Maar je kunt je lichaam natuurlijk ook een handje helpen, wil je beter slapen. Zo is het slim om je dekbed te verruilen voor lakens en dekens, zodat je laagjes kunt afwerpen. Een open raam zorgt voor voldoende verkoeling (de ideale slaaptemperatuur is 16 tot 18 graden). Of je steekt gewoon een hand of voet buiten het dekbed. Zij blijken namelijk heel goede thermostaatjes!

Van binnen naar buiten
“Dat komt doordat de aderen in je handen en voeten heel dicht onder de huid liggen,” weet Maria Hopman, hoogleraar fysiologie van het Erasmus UMC. En daarmee zijn ze de ideale plek om een teveel aan lichaamswarmte af te voeren. Dat werkt zo: dreigt je lichaamstemperatuur boven de 37 graden uit te komen, dan vervoert je lijf het warme bloed zo veel mogelijk van de binnen- naar de buitenkant (naar je huidorgaan dus), waar het kan afkoelen. “Daarom zetten je vaten uit en krijg je met sporten een rood hoofd,” legt Hopman uit. “Je lichaam verplaatst je bloed continu op deze manier zonder dat je het doorhebt. Als je net hebt gegeten, stuurt het bijvoorbeeld veel bloed naar je maag- en darmstelsel.”

Te koude voeten werkt ook niet
Aan de andere kant: té koude voeten werkt ook niet, weet Hopman. “In de winter hebben veel mensen last van koude handen en voeten, omdat je vaten daar dan juist vernauwen om zo veel mogelijk warmte vast te houden. Wie met koude voeten naar bed gaat en ze niet warm krijgt, doet ook geen oog dicht.”

Deel dit artikel:

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *